ويکي ليکس متن يکي از نامه هاي جليلي به اشتون را در خلال ايميلهاي هيلاري کلينتون منتشر کرد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، وب سايت ويکي ليکس اخيرا مدعي شد که يکي از سندهاي منتشر شده از مجموعه ايميلهاي «هيلاري کلينتون»، وزير خارجه اسبق آمريکا؛ نامه مربوط به سال 1390 است که «سعيد جليلي»، دبير وقت شوراي عالي امنيت ملي و سرپرست تيم مذاکرهکننده هستهاي ايران به «کاترين اشتون»، مسئول سياست خارجي سابق اتحاديه اروپا فرستاده است.
بر اساس ادعاي ويکي ليکس؛ اين نامه به تاريخ 25 بهمنماه سال 1390 تأکيد ايران بر گفتوگو و مذاکره سازنده بر اساس پذيرش حق قانوني اين کشور در آن مقطع زماني را نشان ميدهد.
متن نامه به شرح زير است
جليلي در مکاتبه با خانم اشتون، ضمن يادآوري حقوق هستهاي ايران بر ضرورت ادامه مذاکرات سازنده براي حل و فصل مسائل مربوط به اين برنامه تأکيد کرده است.
دبير وقت شوراي امنيت ملي ايران مينويسد: «از نامه مورخ 29 مهرماه 1390 شما که از پيشنهاد 15 شهريور ماه سال 1390 اينجانب براي شروع گفتوگوهايي در جهت برداشتن گامهاي بنيادين براي همکاري استقبال نمودهايد، تشکر ميکنم.»
بر خلاف برخي ديگر از ايميلهاي افشا شده هيلاري کلينتون، در وبسايت ويکيليکس فرستنده اين ايميل و تاريخ ارسال آن به کلينتون مشخص نشده، اما «جيک ساليوان» دستيار وقت کلينتون فردي بود که معمولا وي را در جريان آخرين وضعيت مذاکرات با ايران قرار ميداد.
همانطور که از متن سند برميآيد، مکاتبه سعيد جليلي در پاسخ به نامه کاترين اشتون در 29 مهرماه ارسال شده است. خانم اشتون در آن نامه نوشته بود در صورتي که تهران به صورت جدي آماده ورود به «مذاکرات مفيد هستهاي» باشد، قدرتهاي جهاني آمادهاند ظرف چند هفته به پاي ميز مذاکره بيايند.
اشتون، بعداً در بيانيهاي به تاريخ 1 بهمنماه سال 1390 با بيان اينکه بروکسل منتظر دريافت پاسخ از جانب تهران است بار ديگر تأکيد کرده بود که گروه 1+5 همواره بر «رويکرد دو مسيره» گفتوگو و اعمال تحريم در برابر تهران تأکيد دارد.
جليلي در نامه خود، 24 روز بعد نوشته است: «همچنان که در بسته پيشنهادي سال 1388 جمهوري اسلامي ايران و نيز نامههاي مورخ 18 ارديبهشتماه 1390 و 15 شهريورماه 1390 خاطرنشان شده است، جمهوري اسلامي ايران براي گفتوگو در طيفي از موضوعات که زمينه را براي همکاريهاي سازنده و رو به جلو فراهم نمايد، آمادگي دارد.»
در ادامه اين نامه آمده است: «از اين که در نامه سرکار عالي بر احترام به حق ايران در استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي طبق معاهده عدم اشاعه تأکيد شده است، استقبال ميکنيم. بدون شک، التزام به اين رويکرد ميتواند موجب شروع گفتوگو براي همکاري بر اساس اصول گام به گام و عمل متقابل در موضوع هستهاي ايران نيز شود.»
جليلي، همچنين خواستار «برخورد سازنده و ايجابي با ابتکارهاي جديد جمهوري اسلامي ايران در اين گفتوگوها» شده و نوشته است: «بر اين مبنا، پيشنهاد ميشود گفتوگو براي همکاريهاي پايدار در اسرع وقت، در زمان و مکان مور توافق از سر گرفته شود.»
ايران، يک روز بعد از اين نامه (6 بهمنماه 1390) نخستين صفحه سوخت اتمي توليد شده در ايران با استفاده از اورانيوم با غناي 20 درصد را در رآکتور تحقيقاتي تهران نصب کرد.
منبع: فارس